روغن کنجد در گذشته از روش پرس گرم استفاده می شد که خطرات خاص خود را ایجاد می کرد. اما تولید کننده هایی که با روش نوین از این دانه غذایی، روغن می گیرند از روشی به نام پرس سرد استفاده می کنند. در این روش ابتدا دانه های کنجد به داخل دستگاه ریخته می شوند و سپس فرایند روغن گیری آغاز می شود. این فرآیند به نام عصاره گیری نیز شناخته می شود؛ زیرا دانه ها تحت فشار قرار گرفته و تمام مواد معدنی آنها از دستگاه خارج میشوند. حداکثر دمایی که در روش پرس سرد ایجاد می شود حدود ۴۰ درجه سانتیگراد می باشد. با توجه به شرایط اقلیمی و میزان تولید در کارگاه روغن گیری، این دما می تواند زیر ۲۰ درجه سانتیگراد نیز باشد. بدیهی است که هرچه دما پایین تر باشد روغن کنجد با کیفیت تری تولید خواهد شد.
چه خاصیت هایی در استفاده از روغن های گیاهی وجود دارد؟
روغن های گیاهی به خصوص روغن کنجد و ارده خاصیت های فوق العاده زیادی دارند. نکته مهمی که باید بدانید این است که مصرف مستمر و نه موقتی این روغن ها می تواند مفید باشد. پس باید به طور مستمر از این روغن ها استفاده کنید تا سبد غذایی شما سالم بماند. مهمترین خواصی که در مصرف این روغن ها وجود دارند عبارتند از: تنظیم قند خون، سم زدایی از بدن، کاهش کلسترول، افزایش سلامتی و ایمنی قلب، پیشگیری از ایجاد شدن بیماری های قلبی و افزایش سلامت پوست و مو. این خواص برای مصارف خوراکی می باشند، در صورتی که استفاده موضعی نمایید می توانید از خواص دیگر آن بهره مند شوید. به طور مثال روغن کنجد برای افزایش درخشندگی مو و بهبود کیفیت خواب مفید می باشد. از خواص محیط زیستی کنجد می توانیم به غیر مضر بودن برای طبیعت اشاره کنیم.
از چه راههایی می توانیم بالا بودن کیفیت روغن را بفهمیم؟
اولین راهی که از طریق آن می توانید روغن کنجد اصل از غیر اصل را تشخیص دهید، رنگ و بو روغن است. رنگ روغن اصل باید زرد متمایل به طلایی باشد و هرگونه کِدری یا لکه های تیره موجب فساد روغن هستند. هیچ بوی نامطبوعی نباید از روغن کنجد استشمام شود وگرنه روغن به طور ناخالص تولید شده است. دومین راه مطمئنی که می تواند اصالت کالا را تضمین کند، فروشنده های رسمی روغن های گیاهی می باشند. معمولاً این فروشنده ها در سایت های محصولات ارگانیک در داخل و خارج معرفی خواهند شد. سومین راهی که هم به عنوان اصالت کالا و هم جزو خواص کنجد محسوب می شود، آستانه تحمل دما است. یعنی تحمل دمای کنجد بالاتر از روغن های معمولی است و به آسانی کیفیت خود را از دست نمی دهد.
روغن زیتون یا کنجد کدام یک برای مصرف خوراکی مناسب است؟
مصرف کننده های روغن های گیاهی بر حسب نوع مزاج خود، یکی از انواع روغن ها را انتخاب و مصرف می کنند. اما بسیاری این سوال را دارند که: آیا روغن زیتون بهتر است یا روغن کنجد؟ طعمی که از کنجد در روغن آن به وجود می آید شبیه به مزه های آجیلی و خاکی است. در حالی که روغن زیتون بر حسب نوع زیتون میتواند طعم های: گیاهی، فلفلی، کره ای و میوه ای داشته باشد. همچنین از روغن زیتون برای طبخ غذاهای مدیترانه ای استفاده میشود. از روغن گیاهی کنجد برای ماریناد انواع غذاها استفاده می شود؛ زیرا از مواد مغذی تری نسبت به روغن زیتون برخوردار است. روغن گیاهی کنجد از دانه گیاه به دست می آید در حالی که روغن زیتون از میوه درخت حاصل می شود.